VT-coach Janny de Jong is in 2021 begonnen met het onderzoeken van ‘neurografisch’ tekenen. Een methode die ze via een collega kreeg aangereikt en die haar sindsdien intrigeert en waarin zij online is bijgeschoold door de Duitse therapeute Alice Ebel.
De methode is ontwikkeld door de Russische psycholoog en architect Pavel Piscarev in 2014.
Wij zijn blij met de aangeboden theoretische aanvullingen op neurografisch tekenen door Caroline de Moel. Caroline volgt de online-opleiding bij ‘©Neurographica’ in de VS en heeft toestemming om enkele principes van neurografisch tekenen toe te lichten en te delen.
Neurografisch tekenen kent een aantal stappen om tot een persoonlijk ‘beeld’ te komen. Noem het ‘je eigen patroon’. Het specifieke tekenproces brengt ‘de geest tot rust’, kan een blik geven op vaste denk- en/of gedragspatronen en deze eventueel transformeren.
Het is een methode die goed aansluit bij onze manier van werken met energetische tekentaal: stromen, zwalken, kruisen, verzachten, verbinden, loslaten, bundelen en sluierend kleuren. In de nascholing kun je zelf ervaren hoe het proces werkt.
Programma:
13.00 uur Voorstellen, toelichting op methode, voorbeelden en ervaringen
13.30 uur Oefening 1: toelichting op de eerste drie stappen, inductie en toepassen
14.00 uur Inleiden en toelichten van het proces van een neurografische thema-tekening
14.15 uur Oefening 2: weergave op papier en enkele vervolgstappen
15.00 uur Pauze
15.20 uur Opnieuw kijken en toevoegen. Je proces kort beschrijven en uitwisselen
15.40 uur Neuro-art tekening maken
16.40 uur Afronden, vragen stellen en afsluiting met hapje en drankje
Materiaal meenemen:
Na mijn opleiding tot coach-beeldend aan de KOLAM ben ik in 2015 een eigen coachpraktijk begonnen en geef ik kunstzinnige workshops in Dalfsen. Ik neem ook zelf graag deel aan workshops en bijscholingen bij collega’s en vul zo mijn werkwijze steeds aan.
Na het volgen van de onlinetraining neurografisch tekenen ben ik de methode eerst op mijzelf gaan toepassen, toen heb ik het in mijn gezin geïntroduceerd, er online workshops in coronatijd mee gegeven, en andere collega’s geïnspireerd. En er kunstzinnige workshops van gemaakt vanuit het thema ‘patronen’ en het werken met ‘wit op zwart’. Erg leuk en leerzaam.
Mijn doel met deze nascholing is om over te dragen wat ik inmiddels wijzer geworden ben. Het zou leuk zijn om een geinteresseerde groep te vormen.
Ik ben Caroline de Moel en heb in 2014 de opleiding tot coach beeldend aan de KOLAM afgerond.
In 2022 ben ik me gaan verdiepen in Neurographica© nadat de mogelijkheid zich voordeed om een live basiscursus te volgen.
Ik tekende al veel in lijnen en afrondingen dus ik dacht “dat kan ik al”.
Na de basiscursus ging er een wereld voor me open; wat de achtergronden zijn en dat wat ik al deed iets heel anders is. Ondertussen heb ik verschillende modules gevolgd en mag ik mezelf ‘Neurographica specialist’ noemen.
Ik combineer het nu met beeldend coachen en mijn art-lessen. Ik merk dat kleine stappen al zoveel in werking zetten.