Beeld- Tekentaal

 

Tekentaal of Beeldtaal is letterlijk: taal van tekens, van de beelden. Sinds de oertijd maken de mensen al tekens: op rotsen, kleding, gebruiksvoorwerpen, lichaamsdelen enzovoort.  Tekenen is een natuurlijke manier om wat innerlijk leeft en belangrijk is, naar buiten te brengen en te laten zien.

Wat is de beeld- tekentaal?

Wij vormen beelden met behulp van onze zintuigen en voorstellingsvermogen. De hele dag komt er via de zintuigen informatie tot ons. Niet al deze informatie dringt tot ons bewustzijn door. Bewust en onbewust zijn we voortdurend bezig de informatie te selecteren en te interpreteren. Al denkend en voelend verwerken we de zintuiglijke prikkels. Zo verbinden we deze met wat bij ons leeft en belangrijk voor ons is en krijgen de beelden be-teken-is.

Door te tekenen, schilderen, ruimtelijk werken of collagetechnieken brengen we deze bewuste maar ook onbewuste beelden in zicht en wordt snel helder  wat er speelt. Deze beeldende technieken worden ingezet bij de lessen, coaching en therapie.

Daarnaast spreken we van beeldende taal of tekentaal. Dit is letterlijk de taal van tekens of beelden. Sinds de oertijd maken mensen al tekens en beelden op rotsen, kleding, gebruiksvoorwerpen, lichaamsdelen, enz. Beeldend werken is dus een natuurlijke en oeroude manier van je kunnen uiten.

Therapeuten, coaches en docenten van Vereniging Tekentaal hebben deze beeldende taal leren interpreteren en  kunnen de tekens helpen vertalen. Wat heeft een tekening over jouw te vertellen? De tekening geeft inzichten waar direct mee aan de slag gegaan kan worden. Je ziet snel in wat moeilijk is, maar ook waar je kracht ligt. Deze kan praktisch worden ingezet in het dagelijkse leven en help bij het oplossen van problemen of het bereiken van doelen.  


Soms hebben we iets meegemaakt wat pijnlijk is, en willen we dat beeld het liefst zo goed mogelijk wegstoppen. Een beeld dat je verdringt is als een bal die je onder water probeert te houden: dat kost erg veel energie. Wanneer je een beeld in je bewustzijn durft toe te laten werkt dat bevrijdend. Je kunt dan zelf bepalen hoe je ermee om wilt gaan.