Beroepsprofielen
Therapeut
Psychosociaal (kinder-) Tekentherapeut
Psychosociaal Analytisch Tekentherapeut
Psychosociaal Therapeut Beeldend
Psychosociaal (kinder) Tekentherapeut, Psychosociaal Analytisch Tekentherapeut, Psychosociaal Therapeut Beeldend (hierna therapeut genoemd).
Tekentherapie is een vorm van therapie waarbij de cliënt (of een groep cliënten) op creatieve en/of kunstzinnige wijze in beeld brengt wat in hem of haar leeft. Er wordt een tekening/ beeld gemaakt n.a.v. van een hulpvraag of klacht. (Materialen die gebruikt worden zijn o.a. kleurpotloden, krijt, waskrijt, oliepastels, houtskool, verf, collage, klei, steen). De tekentherapeut en de cliënt onderzoeken het ontstane beeld. Door de situatie te tekenen kan het probleem zichtbaar, benoembaar en voelbaar gemaakt worden....
Kindertekentherapeuten is een vorm van beeldende psychosociale therapie gericht op kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Bekijk het gehele Beroepsprofiel (kinder) Tekentherapeut
VT Beroepsprofiel (Kinder)Tekentherapeut
Docent
Tekentaaldocent
Tekentaaldocent analytisch
Tekentaaldocent mandala en numerologie
Tekentaal Docent, Tekentaaldocent analytisch, Tekentaaldocent mandala en numerologie (hierna tekentaaldocent genoemd) werkt met beelden. Tekenen is een scholingsweg voor bewustzijn en groei. De tekentaaldocent legt de klemtoon op het ontwikkelen van zelfexpressie en zelfreflectie vanuit een holistische mensvisie. De tekentaaldocent reikt opdrachten en technieken aan om een cursist te stimuleren tot expressie te komen en van daaruit een proces van bewustwording op gang te brengen.
Bekijk het gehele Beroepsprofiel Tekentaaldocent (pdf)
VT Beroepsprofiel Tekentaaldocent
Coach beeldend
Coach Beeldend
Kindercoach Beeldend
ACT-coach Beeldend
Coach Beeldend, Kindercoach Beeldend en ACT-coach beeldend (hierna Coach beeldend genoemd)
is een vorm van coaching waarbij de cliënt (of een groep cliënten) op creatieve en/of kunstzinnige wijze in beeld brengt wat in hem of haar leeft. Er wordt een tekening/beeld gemaakt naar aanleiding van een concreet doel. Materialen die gebruikt worden zijn o.a. kleurpotloden, krijt, waskrijt, ecoline, oliepastels, houtskool, verf, collagemateriaal, klei...
Bekijk het gehele Beroepsprofiel Coach Beeldend
Beroepscode
Beroepscode complementaire zorg
De Vereniging Tekentaal onderschrijft in het kader van toetsbare kwaliteitseisen aan de therapeut de ‘beroepscode beroepsbeoefenaren binnen de complementaire zorg’, ontwikkeld door koepelorganisatie RBCZ. Deze algemene beroepscode bevat heldere richtlijnen voor hoe complementaire zorgaanbieders (medisch en psychosociaal) zich professioneel dienen te gedragen.
Beroepscode Vereniging Tekentaal
Vanwege de volledigheid van het document en de hoge mate van toepasbaarheid voor onze leden is besloten om deze algemene beroepscode met enkele aanpassingen ook te hanteren als de specialistische beroepscode voor onze beroepsorganisatie, Vereniging Tekentaal.
Leeswijzer, inleiding en samenvatting
De leeswijzer bij de beroepscode legt vooral uit dat sommige artikelen in de hoofdtekst breder of anders kunnen worden geïnterpreteerd. We adviseren zowel de leeswijzer als ook de inleiding en de samenvatting goed te lezen.
Beroepscode onderdeel bij inschrijving
Nieuwe leden van de Vereniging Tekentaal onderschrijven bij aanmelding met ingang van 1-1-2022 de specialistische beroepscode samen met de beroepsprofielen.
Beroepscode voor de beroepsbeoefenaren binnen de complementaire zorg (RBCZ 2020)
Leeswijzer beroepscode voor de beroepsbeoefenaren binnen de complementaire zorg
Aanpassingen beroepscode therapeuten Vereniging Tekentaal