Zondag 21 maart 2021

Nascholing: Tekentaal digitaal verbinden in Coronatijd

Tekentaal digitaal verbinden in Coronatijd

Digitale verbinding voelen, maken, beleven en een positieve focus houden in coronatijd.

 

Gerda Meijer en Ilona Stremmelaar verzorgen deze nascholing in de vorm van een Webinar

 

 

 

 

Nascholing: Tekentaal digitaal verbinden in Coronatijd.

 

Niemand ontkomt eraan. We communiceren, vergaderen, geven sessies en overleggen grotendeels digitaal momenteel. We zitten steeds meer achter laptop of smartphone om in contact te komen en te blijven. Ook deze nascholing maakt hier weer graag gebruik van.

De één heeft daar minder moeite mee dan de ander.  Maar we kunnen niet anders dan vriendschap sluiten met deze vorm van werken. Het heeft nadelen, maar gelukkig ook heel veel voordelen; online beeldend werken kun je positief inzetten. De weerstand die we mogelijk voelen zit in de digitale onervarenheid en de gedachte dat er te veel afstand is bij online contact met cliënten, ouders en collega’s. Het idee dat er veel extra’s nodig zijn zoals de juiste apparatuur, een sterke dataverbinding en kennis van de verschillende systemen, kan je ook behoorlijk tegenhouden.

In ons werk begeleiden we mensen regelmatig tijdens een moeilijk transformatieproces. Ook wij dienen lastige stappen te zetten. Laat je inspireren door deze nascholing!

 

Gerda zal vanuit haar ervaring dieper ingaan op de verschillende aspecten en mogelijkheden van digitale verbinding, zodat je heel laagdrempelig thuis kunt starten met online werken. Hoe kun je dit digitale contact tot stand brengen, waar moet je op letten, hoe voelt het om een digitale sessie te geven, voor en nadelen, do’s en don’ts.
We gaan ook contact met elkaar leggen via de digitale weg d.m.v. meditatie en visualisatie. Wat heb ik in huis, wat zend ik uit naar een ander en wat mag ik ontvangen?  

 

Een positieve focus in coronatijd.

 

Vervolgens is er ook aandacht voor het emotionele aspect van deze rare tijd. Alle beperkingen duren al lang, werkzaamheden zijn (deels) komen stil te liggen en we weten niet hoelang dit nog gaat duren. Hoe lukt het jou om een positieve focus te behouden als er zoveel negatieve berichten zijn en er misschien in jouw persoonlijke leven mensen zijn overleden of ernstig ziek zijn door corona? Naast minder cliënten in je praktijk ook minder knuffels van dierbaren. Het ‘afstand houden’ eist zijn tol. Huidhonger is een veelgehoorde term.

We doen een tekenoefening waarbij je op zoek gaat naar positieve punten, dingen waar je energie van krijgt, waaraan je kunt opladen, lichtpuntjes en kracht. Dit ga je in een creatieve opdracht vergroten. Een echte oplader dus. Ook meteen een mooie tekenopdracht om met cliënten of in groepjes te doen.

 

Praktische informatie

 

 • Tijd:  13.00 – 17.00 uur.
 • Webinar vindt plaats in Teams, uitgebreide instructie volgt.
 • Heb je op voorhand al vragen over het online werken?  Graag!  Mail ze naar [email protected]
 • Zorg ervoor dat je het volgende klaar hebt staan voordat de webinar begint:
  • Een stevig vel papier, minimaal 40 x 40;
  • A4 formaat tekenpapier, 2x
  • passer
  • lijm
  • schaar
  • tijdschriften
  • kleurpotloden en eventueel viltstiften
  • markers en pastelkrijt

De tekenopdracht Positieve focus, is voor leden te vinden na de inlog.

 

 

> Inschrijving is helaas gesloten <

 

 

 

Ilona Stremmelaar is Coach Beeldend en Tekentherapeut. Ilona is zes jaar actief geweest binnen het bestuur van Vereniging Tekentaal, de laatste drie jaar als secretaris. Zij heeft haar opleiding gevolgd bij Lisa Borstlap in Zutphen. Zij is met Gerda Meijer in hetzelfde jaar afgestudeerd. Sindsdien zijn zij naast vriendinnen ook collega’s en intervisiemaatjes.  Ilona heeft sinds 2010 een tekenatelier Tekencompas waar zij tekenlessen, coaching, tekentherapie en autismebegeleiding aanbiedt.

Ilona: “Het werken met kinderen met autisme en hun ouders is mijn passie. Ik ben op dat gebied tevens ervaringsdeskundige. Tekenen brengt zo mooi, zonder woorden in beeld waar een kind (of volwassene) mee zit. Alleen al het zich kunnen uiten op papier werkt enorm bevrijdend”. In november 2020 is door Ilona het boek ‘Tekencontact’ uitgegeven met gerichte tekenopdrachten t.b.v. een beter contact tussen kinderen met autisme en hun ouders.

 

Gerda Meijer is Tekentaaldocent en Tekentherapeut. Daarnaast is zij online Tekentaaldeskundige. Sinds 2015 biedt ze online programma’s aan, geeft online workshops en Masterclasses. Duizenden mensen volgen zo de inspirerende lessen van Tekenwijzer. Ook tekentherapie geeft Gerda online als dat wenselijk is. Nu tijdens COVID wordt duidelijk dat er in een behoefte wordt voorzien.

Gerda: “Er ligt voor tekentherapeuten en coaches een uitdaging om verbinding te maken met deze nieuwe vorm van communicatie.  Online en offline werken combineren biedt fantastische mogelijkheden. Ieder mens wil graag gehoord, gezien en aangeraakt worden. En: de verbinding die online kan ontstaan met een cliënt of groep is vele malen sterker dan je WIFI kanaal!”.

 

 

De link voor Teams zenden we je een week voor aanvang van de Webinar toe, na opgave en betaling.

Evenals informatie over de Webinar en hoe deze te volgen.